Gyémánt

A gyémánt a Földön található legkeményebb anyag, 10-ből 10 pontot elérve a Mohs-féle keménységi skálán. Többek között ezt teszi a legismertebb és legkeresettebb drágakővé. A gyémánt a szén allotróp módosulata, és az egyetlen drágakő, amely egyféle elemből áll, a szénből.

A gyémánt értékét a ’4C’ (angolul: Color, Cut, Clarity, Carat) azaz a szín, csiszolás, tisztaság és karát (ct) súly határozza meg. Minél jobb minőségű, és nagyobb egy kő, annál értékesebb. Ez a drágakő majdnem minden színben előfordul: rózsaszín, piros, kék, zöld, narancs, sárga, barna, szürke, fekete és a legismertebb: fehér. A színes gyémántok értéke eltér a fehérétől. Minél ritkább egy szín, annál drágább. A rózsaszín, piros, kék, zöld és lila gyémántok ára extrém összegeket is elérhetnek, míg a barnás és pezsgőszínűek ára lényegesen alacsonyabb a fehérénél.

A kibányászott nyers gyémántok bonyolult és összetett csiszolás során kapják meg végleges formájukat. A gyémántok extrém kemények, ám jól hasíthatóak, ezért csiszolásuk csak másik gyémánttal (vagy ipari gyémánttal) lehetséges. Komoly matematikai számításokat, fizikai tulajdonságuk ismeretét és tapasztalatot igényel ez a folyamat. A végső cél egy olyan csiszolt gyémánt létrehozása, amely maximalizálja a kő fényszórását, ragyogását, színét, tisztaságát, mindezt úgy, hogy megformázása alatt a legkevesebb súlyt veszítse.

Gyémánt csiszolási formák:

Zafír

A legtöbben mélykék drágakőként gondolunk a zafírra, holott a színskála csaknem valamennyi színében létezik: van zöld, narancsszínű, sárga, fehér és rózsaszín (pink) változata. A zafírok a korund nevű ásvány variációi, mely az alumínium-oxid kristályos formája. A tiszta korund átlátszó, a drágakövek színe a különböző – többnyire vas vagy titán – fémszennyeződéseknek köszönhető. A zafírokra jellemző a pleokroizmus, azaz a kő színének árnyalata és intenzitása a szerint változik, hogy mely szögből vizsgáljuk.

A zafír kivételesen kemény drágakő, a Mohs-skála 10-ből 9 pontra értékeli, ami azt jelenti, hogy csak a gyémánt “múlja felül”. Lenyűgöző színváltozatai, az ékkövek intenzív tüze, valamint keménysége (tartóssága) miatt népszerűsége az ókor óta töretlen, egyike a négy legismertebb drágakőnek. Általánosságban igaz, hogy a mélykék színű, szennyeződésektől és zárványoktól mentes zafírok a legértékesebbek, ugyanakkor a rózsaszínes-narancs változatok, az ún. padparadsa zafírok sokszor még ennél is magasabb áron kelnek el.

Rubin

A rubin – csak úgy, mint a zafír – a korund ásványcsoport tagja, az alumínium-oxid kristályosodott formája. A tiszta korund átlátszó, a rubin színe a króm fémszennyeződésnek köszönhető. Színe lehet rózsaszínes, lilás, narancssárgás vagy barnás piros, a benne található króm és a vas mennyiségtől függően. A fémszennyeződések mennyisége a bányászási hely földrajzi adottságaitól is függ, így alakultak ki például a “Thai rubin” vagy a “Burmai rubin” nevek, amik a drágakövek tipikus színeire utalnak.

A rubin kivételesen kemény drágakő, a Mohs-skála 10-ből 9 pontra értékeli, ami azt jelenti, hogy csak a gyémánt “múlja felül”. A különlegesen szép színe, ragyogása és keménysége teszi népszerű drágakővé, már az ókori ékszerekben is fellelhetőek voltak. A természetes rubinok iránti kereslet megsokszorozódott az elmúlt években. Jó minőségű, ritka daraboknak a karátonkénti ára sokszor magasabb, mint a legszebb gyémántoké. A legpompásabb piros színt vérvörösnek hívják és ára jóval a más árnyalatú rubinoké felett van

Smaragd

A smaragd a berill ásványcsoport egyik módosulata, csakúgy, mint az akvamarin és a morganit. A smaragd név a görög “smaragdos”-ból ered, ami zöld követ jelent. A tipikus smaragdzöld szín akkor alakul ki, amikor a színtelen berill króm nyomelemmel szennyeződik. A sárgás és kékes-zöld is megtalálható a színárnyalatai között. A kolumbiai smaragd a legismertebb és értékesebb, és az ország egyik legértékesebb exportcikke. A szomszédos Brazíliában kitermelt smaragd króm helyett vanádiummal szennyeződik. A kolumbiaiak ezt nem hajlandók smaragdként elismerni, ezért ők zöld berillként emlegetik.

A smaragd képződése során rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül, emiatt sok és sokféle zárvány található meg benne. Ezért tisztaságának értékelés szabad szemmel történik, nem úgy, mint a többi drágakő esetében, ahol 10x nagyítás alatt vizsgálják őket. A zárványmentes smaragdok nagyon ritkák, karátonkénti áruk több tízezer dollárt is elérhet.

A tiszta berill kristály keménysége 7.5-8 ast ér el a 10-ből a Mohs-féle skálán. A benne található zárványok rideg és törékeny anyaggá teszik, emiatt csiszolása és ékszerbe foglalása extrém figyelmet, pontosságot és tapasztalatot igényel.