Gyémánt

A gyémánt a Földön található legkeményebb anyag, 10-ből 10 pontot elérve a Mohs-féle keménységi skálán. Többek között ezt teszi a legismertebb és legkeresettebb drágakővé. A gyémánt a szén allotróp módosulata, és az egyetlen drágakő, amely egyféle elemből áll, a szénből.

A gyémánt értékét a ’4C’ (angolul: Color, Cut, Clarity, Carat) azaz a szín, csiszolás, tisztaság és karát (ct) súly határozza meg. Minél jobb minőségű, és nagyobb egy kő, annál értékesebb. Ez a drágakő majdnem minden színben előfordul: rózsaszín, piros, kék, zöld, narancs, sárga, barna, szürke, fekete és a legismertebb: fehér. A színes gyémántok értéke eltér a fehérétől. Minél ritkább egy szín, annál drágább. A rózsaszín, piros, kék, zöld és lila gyémántok ára extrém összegeket is elérhetnek, míg a barnás és pezsgőszínűek ára lényegesen alacsonyabb a fehérénél.

A kibányászott nyers gyémántok bonyolult és összetett csiszolás során kapják meg végleges formájukat. A gyémántok extrém kemények, ám jól hasíthatóak, ezért csiszolásuk csak másik gyémánttal (vagy ipari gyémánttal) lehetséges. Komoly matematikai számításokat, fizikai tulajdonságuk ismeretét és tapasztalatot igényel ez a folyamat. A végső cél egy olyan csiszolt gyémánt létrehozása, amely maximalizálja a kő fényszórását, ragyogását, színét, tisztaságát, mindezt úgy, hogy megformázása alatt a legkevesebb súlyt veszítse.

A csiszolás alatti súlyveszteség kb. 50%. Számos gyémántcsiszolási forma kivitelezhető, de általában a végső alak elkészítésénél nem csak a tudományos, hanem praktikus megközelítést is számításba veszik. Figyelembe veszik, hogy az adott gyémánt kiállítási darabnak készül, vagy ékszerben lesz foglalva.

Zafír

A legtöbben mélykék drágakőként gondolunk a zafírra, holott a színskála csaknem valamennyi színében létezik: van zöld, narancsszínű, sárga, fehér és rózsaszín (pink) változata. A zafírok a korund nevű ásvány variációi, mely az alumínium-oxid kristályos formája. A tiszta korund átlátszó, a drágakövek színe a különböző – többnyire vas vagy titán – fémszennyeződéseknek köszönhető. A zafírokra jellemző a pleokroizmus, azaz a kő színének árnyalata és intenzitása a szerint változik, hogy mely szögből vizsgáljuk.

A zafír kivételesen kemény drágakő, a Mohs-skála 10-ből 9 pontra értékeli, ami azt jelenti, hogy csak a gyémánt “múlja felül”. Lenyűgöző színváltozatai, az ékkövek intenzív tüze, valamint keménysége (tartóssága) miatt népszerűsége az ókor óta töretlen, egyike a négy legismertebb drágakőnek. Általánosságban igaz, hogy a mélykék színű, szennyeződésektől és zárványoktól mentes zafírok a legértékesebbek, ugyanakkor a rózsaszínes-narancs változatok, az ún. padparadsa zafírok sokszor még ennél is magasabb áron kelnek el.

Rubin

A rubin – csak úgy, mint a zafír – a korund ásványcsoport tagja, az alumínium-oxid kristályosodott formája. A tiszta korund átlátszó, a rubin színe a króm fémszennyeződésnek köszönhető. Színe lehet rózsaszínes, lilás, narancssárgás vagy barnás piros, a benne található króm és a vas mennyiségtől függően. A fémszennyeződések mennyisége a bányászási hely földrajzi adottságaitól is függ, így alakultak ki például a “Thai rubin” vagy a “Burmai rubin” nevek, amik a drágakövek tipikus színeire utalnak.

A rubin kivételesen kemény drágakő, a Mohs-skála 10-ből 9 pontra értékeli, ami azt jelenti, hogy csak a gyémánt “múlja felül”. A különlegesen szép színe, ragyogása és keménysége teszi népszerű drágakővé, már az ókori ékszerekben is fellelhetőek voltak. A természetes rubinok iránti kereslet megsokszorozódott az elmúlt években. Jó minőségű, ritka daraboknak a karátonkénti ára sokszor magasabb, mint a legszebb gyémántoké. A legpompásabb piros színt vérvörösnek hívják és ára jóval a más árnyalatú rubinoké felett van

Smaragd

A smaragd a berill ásványcsoport egyik módosulata, csakúgy, mint az akvamarin és a morganit. A smaragd név a görög “smaragdos”-ból ered, ami zöld követ jelent. A tipikus smaragdzöld szín akkor alakul ki, amikor a színtelen berill króm nyomelemmel szennyeződik. A sárgás és kékes-zöld is megtalálható a színárnyalatai között. A kolumbiai smaragd a legismertebb és értékesebb, és az ország egyik legértékesebb exportcikke. A szomszédos Brazíliában kitermelt smaragd króm helyett vanádiummal szennyeződik. A kolumbiaiak ezt nem hajlandók smaragdként elismerni, ezért ők zöld berillként emlegetik.

A smaragd képződése során rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül, emiatt sok és sokféle zárvány található meg benne. Ezért tisztaságának értékelés szabad szemmel történik, nem úgy, mint a többi drágakő esetében, ahol 10x nagyítás alatt vizsgálják őket. A zárványmentes smaragdok nagyon ritkák, karátonkénti áruk több tízezer dollárt is elérhet.

A tiszta berill kristály keménysége 7.5-8 ast ér el a 10-ből a Mohs-féle skálán. A benne található zárványok rideg és törékeny anyaggá teszik, emiatt csiszolása és ékszerbe foglalása extrém figyelmet, pontosságot és tapasztalatot igényel.

Turmalin

Rendkívüli szinessége miatt lett nagyra értékelt drágakő, minden színben és színárnyalatban megtalálták már. Sajnos kevésbé gyakori ásvány, annak ellenére, hogy több kg-os darabjai is vannak. Különleges átlátszó kristályai és csiszolatai a többszínű darabok, hosszában két vagy több szín is látható egy darabban. Ezek a bikolor vagy trikolor turmalinok.
A Mohs-féle keménységi skálán 10-ből 7-7,5-t ér el a turmalin drágakő.

Turmalin jótékony hatásai általánosságban:
A turmalin negatív ionokat bocsát ki, amely képes megkötni a levegőben és a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Ez az egyetlen drágakő a Földön, mely ilyen rendkívüli adottságokkal bír.

Enyhíti a negatív érzéseket, erősíti a bizalmat, önértékelést, segíti a megértést, toleranciát. Erőt ad új terveink kivitelezéséhez, pozitív életszemléletre ösztönöz.

Csökkenti a feszültséget, eloszlatja a nyak és a hát merevségét.
Megtisztítja az aurát, egyensúlyba hozza a csakrák működését.

Színei: zöld, kék-zöld, rózsaszín, fekete, barna, sárga, sárgadinnye

Zöld:
Eloszlatja a keserűséget, fájdalmat, a szorongást. Kiegyensúlyozottságot, harmóniát hoz, erős anyai energetikájával körbeveszi viselőjét.

Fizikai szinten erősíti az idegrendszert, jótékonyan hat a szívre, ellazítja az izmokat, csökkenti az izületi fájdalmat, Méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, kiegyensúlyozza a gyomorműködést.

Rózsaszín:
Vonzza a szerelmet, eloszlatja a régi sérelmekből felépített blokkokat.
Segít, hogy megtanuljuk szeretni és elfogadni önmagunkat. Toleranciára és megértésre tanít.

Fizikai szinten gyógyító hatását a szívre, bőrre, légúti szervekre, és az endokrin rendszer szabályozásában is kifejti.

Fekete:

Szerencsét és boldogságot hoz. Eloszlatja a haragot, a dühöt, optimista látásmódra ösztönöz, érzelmi stabilitást hoz.
Fokozza a kreativitást, teret ad az önmegvalósításnak, segíti az álmok valóra váltását.
Fizikai szinten javítja a keringést, szívműködést, mellékvese funkciót. Jótékonyan hat az izületi merevségre, erősíti az immunrendszert, növeli a vitalitást.